» De oorsprong van Halloween.

Wat is dit?

Onderstaande info heb ik overgenomen van Wikipedia. Ten eerste omdat niet genoeg tijd heb om de hele oorsprong hier zelf te typen en ten tweede wordt het hier, naar mijn mening, correct weergegeven.

Oorsprong

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.
Op het eiland Groot-BrittanniŽ werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-BrittanniŽ binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.
In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.
Jack-o'-lantern[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Jack-o'-lantern voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Vooral bekend van Halloween zijn de uitgeholde pompoenen, die dienstdoen als lampionnen. Deze worden Jack-o'-lanterns genoemd.
Halloween in Nederland, BelgiŽ, Suriname en Bonaire[bewerken]

In Nederland en BelgiŽ wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond.[1] Dit gebeurt meestal in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen en steeds meer door Halloween-feesten en het versieren van huizen. Veel lagere scholen organiseren een zogenaamde trick-or-treat-tocht, waarbij de kinderen (veelal onder begeleiding van oudere) verkleed langs de deuren gaan. De bedoeling is om diegene die opendoet een beetje bang te maken. Vaak heeft de bewoner dan snoep in huis, waaruit de kinderen kunnen kiezen. De huizen die deelnemen, zijn steeds meer herkenbaar door zichtbare Halloweenversieringen. Sinds 1992 zijn deze artikelen steeds meer in de betere feestwinkels te verkrijgen en de laatste jaren is het een niet weg te denken handel voor deze groep winkels. In sommige delen van Nederland en BelgiŽ is rond deze tijd het van oorsprong katholieke Sint-Maartenfeest populairder onder jongeren (van alle gezindten). In BelgiŽ en Nederland wordt Halloween wel gevierd in de pretparken zoals Walibi Belgium, Bellewaerde, Plopsaland De Panne en Walibi Holland spenderen enkele weken aan het feest door spookhuizen te bouwen en het park aan te kleden met Halloweendecoratie.
Ook in Suriname en Duitsland wordt Halloween groot gevierd. In dit land is deze traditie uit de Verenigde Staten overgewaaid. Vooral onder de jeugd is Halloween populair.
Op het eiland Bonaire komen alle kinderen van een dorp of stad bij elkaar, maar in plaats van bij mensen langs de deuren te gaan, gaan ze bij winkels langs.
Controverses[bewerken]Een meisje ziet het gezicht van haar geliefde in de spiegel tijdens Halloween, zie ook spiegel in het bijgeloof
Op Halloween is kritiek ó zoals ook op Valentijnsdag ó omdat het ontdekt zou zijn door de commercie als een geschikte aanleiding om de consument tot wat ruimer vertier aan te zetten in de 'slappe' periode tussen zomervakantie en Sinterklaas. Dit laatste wordt alom bestreden.[bron?] Wel is duidelijk dat de commercie in toenemende mate belangstelling toont voor Halloween[bron?]. Ook is er kritiek[bron?] omdat het vieren van deze feestdagen gezien wordt als symptomatisch voor de Amerikanisering van de maatschappij.
Bovendien kent Nederland zijn eigen variant, die bijna 2 weken later gevierd wordt: Sint-Maarten. In vele regio's in Nederland, Vlaanderen en zelfs Frankrijk bestaat deze traditie waar kinderen met lampionnen en met speciale Sint-Maartensliedjes de deuren langs gaan om snoep op te halen. Bekende liedjes zijn 'Elf november is de dag dat mijn lichtje...' en 'Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben staarten...'.
Verschillende organisatie en kerkgenootschappen hebben kritiek op Halloween vanwege het "heidense" karakter dat het feest op vele plaatsen zou hebben, alsmede vanwege het spiritisme dat erdoor bevorderd zou worden. Het oproepen van geesten is niet toegestaan in de bijbel. Het oorspronkelijke Ierse gebruik hing weliswaar samen met een Keltische heidense traditie, maar was in wezen op christelijke wijze ingevuld.
Pas later kwamen de demonenverkledingen en de horror-outfits op, in de Verenigde Staten. Hierbij kwam soms het karakter op spiritisme en zelfs de duivel te liggen bij de versieringen. Zie bijvoorbeeld de onderstaande kleurensymboliek.
Vanwege de afwijzing van Allerheiligen en Allerzielen en het vagevuur door het protestantisme, wordt vaak door reformatorische genootschappen bezwaar gemaakt tegen elke uiting van Halloween - ook het gekerstende Ierse gebruik kan als katholiek volksgebruik geen genade vinden in hun ogen.[bron?] Temeer daar 31 oktober voor protestanten een belangrijke gedenkdag is (Hervormingsdag) en gezien wordt als het begin van de reformatie. Op 31 oktober 1517 sloeg de Duitse monnik Maarten Luther een pamflet met 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg als aanklacht tegen de leer en praktijk van de rooms-katholieke kerk.

Symbolisme van de kleuren[bewerken]


Kleur Symboliek
Zwart dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampieren
Oranje pompoenen, herfst, de verkleurende bladeren, vuur
Paars nacht, het bovennatuurlijke, mystiek
Groen goblins, monsters
Rood bloed, vuur, kwaad
Blauw water, lucht

Het volgende recept heb ik overgenomen van Smulweb.

Heerlijk romig vegetarish recept met als hoofd ingredient Pompoen ipv gehakt.
Dit idee kwam tot mij toen een vriendin van me vegatarisch was en zelf wat uit heb geprobeerd en het was echt verukkelijk.

Bereidingstijd: Langer dan 1 uur Keuken:Vegetarische keukenSmaak:Anders Techniek:Bakken in ovenSoort gerecht:OvenschotelGelegenheid:HalloweenUit eigen keuken:Nee (i)
IngrediŽnten voor 4 personen
IngrediŽnten:

- 90ml extra vergine
olijfolie
- 1kg pompoen, geschild, zaden verwijderd, in blokjes
- paprikapoeder, naar smaak
- vers geraspte nootmuskaat, naar smaak
- zout en versgemalen zwarte peper
- 250g verse ricotta kaas
- 250g groene lasagne bladen
- 150ml melk
25g geraspte parmezaanse kaas, of vegetarisch parmezaansekaas

Voor de bechamelsaus:

55g boter
55g bloem
350ml melk

Handig voor in de keuken!
De Smulweb Agenda 2014. Met elke week een lekker recept
Lees meer Ľ
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180C/Gas 4.

Bereidingswijze
1. Verhit de olijfolie in een grote zware pan-gebaseerd. Voeg de pompoen toe en laat, afgedekt, zachtjes roeren van tijd tot tijd, tot de pompoen gaar is, tot een uur.
2. Bestrooi de pompoen met veel paprika, een snufje nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en een beetje zout, naar smaak.
3. Voeg de ricotta toe en roer dit goed door en haal de pan van het vuur. Deksel op de pan en laat dit mengsel rusten.

Voor de bechamelsaus:

4. Smelt de boter in een steelpannetje zonder bruin te laten worden. Voeg de bloem beetje bij beetje toe en voortdurend roeren om te voorkomen dat er klontjes erin komen.
5. Als de bloem door de boter is opgenomen, blijf roerend voor 4 a 5 min koken.
6. Voeg de 350ml melk toe, maar blijf voortdurend roeren tot een gladde, dikke en romige saus.

Opmaak:

7. Leg een laag lasagne vellen op de bodem van een grote ovenvaste schaal.
8. Schep dan een derde van de pompoen mengsel.
9. Leg meer vellen over de top, gevolgd door een laag van pompoen en een andere laag van pasta, gevolgd door een laatste laag van de pompoen mengsel. 10. Eindig met een laag lasagne vellen pasta.
11. Giet 150ml melk over de bovenkant en laat ze door alle lagen bladen heen gaan.
12. Bak gedurende tien minuten in de voorverwarmde oven, verwijder en de verspreiding van de bechamelsaus over de top.
13. Bak nog eens 15-20 minuten af totdat alle melk is opgelost door de pasta en de lasagne ziet er knapperig uit.
14. Haal de lasagne uit de oven, bestrooi met parmezaanse kaas en plaats terug in de oven voor een paar minuten (Zorg ervoor dat u de bechamelsaus goudbruin wordt)
15. Haal de lasagne uit en dien op.

Smakelijk eten
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies


Copyright 2002-2018