» Zeep, de basis

Wat is dit?

Rasp eerst 100 g zeep, of snij die in kleine stukjes, en doe die in een hittebestendig, niet-metalen bakje.
Voeg er ongeveer 1/2 dl heet water en 1 eetlepel amandel-of abrikozenolie aan toe. Laat staan tot het koel genoeg is en meng het dan met je handen. Als de zeep op het water blijft drijven, moet je er meer zeep bij doen. Laat ongeveer 10 minuten staan, af en toe roeren met de hand, waarna de zeep zacht en papperig moet zijn. Als hij dat niet is, zet het bakje dan in een pan met kokend water en verhit die zachtjes. Als zeep, water en olie goed gemengd zijn, voeg je wat je maar wilt aan droge ingrediŽnten toe. Wanneer het mengsel afgekoeld is, kunner er essentiŽle oliŽn bij. Het is belangrijk dat het mengsel goed koel is, want essentiŽle oliŽn verdampen snel bij warmte. Houd er rekening mee dat je zo veel essentiŽle olie toevoegt dat die de oorspronkelijke zeepgeur overstemt, dus hoeveel je erij doet, hangt af van het type zeep en olie dat je gebruikt.
Meng heel zorgvuldig en verdeel het mengsel in 4 of 6 stukken, afhankeljk van het formaat zeep dat je wilt. Kneed deze stukken zeep in de vorm die je wenst-bal, ovaal, wat dan ook- waarbij je er zoveel mogelijk water uit perst, wikkel ze in kaasdoek en bind die stevig dicht. Hang ze op een warme, droge plaats tot ze helemaal hard zijn geworden.

De zeep kan vervolgens gebruikt worden, of in kaasdoek bewaard of weggegeven. Overigens: gewone zeep blijft altijd langer goed als je hem uit de verpakking haalt en hem op een droge warme plaats bewaart, zodat hij helemaal hard kan worden voor gebruik.
LET OP !!!
Als je droge ingrediŽnten toevoegt, haal dan eerst zorgvuldig alle houtachtige stukjes er uit. Gebruik ook alleen maar essentiŽle oliŽn, die zijn misschien iets duurder, maar als je de goedkopere oliŽn gebruikt die overal verkrijgbaar zijn, dan zal je huid je niet dankbaar zijn!
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies


Copyright 2002-2018