» Voortekens

Wat is dit?

Voortekens Uitgelegd

Zwarte kat

Bijgeloof: Als een zwarte kat je pad kruist, zul je ongeluk hebben.
Oorsprong: In de middeleeuwen dachten sommige mensen dat zwarte katten de metgezellen waren van heksen; ze zeiden zelfs dat de katten na 7 jaar dienst veranderde in een heks. Daarom waren ze bang, dat de kat die hun pad kruiste misschien een heks was in vermomming, die iets slechts van plan was.

Zout morsen

Bijgeloof: Als je zout morst, moet je een beetje zout over je linker schouder gooien.
Oorsprong: 18de eeuwse Schotten dachten dat bruine, creaturen ongeveer als trollen, in de keuken leefden en s'nachts uit hun schuilplaats kwamen voor rommel en kabaal te maken. Wanneer er zout, toen een duur en waardevol product, werd gemorst, moest men een beetje zout over hun linker schouder gooien, voor de bruine wezens tevreden te stellen, zodat ze geen problemen zouden veroorzaken. Waarom de linker schouder?. Het Latijnse 'sinister' (vertaald: kwaadaardig) betekent "links", daarom dacht men dat de linker kant het kwade was of kwaadaardig, en waar het kwade en de trollen zouden rondhangen.

Hout afkloppen

Bijgeloof: Na een goede afloop van iets of na geluk hebben gehad, hout afkloppen.
Oorsprong: Dit is afkomstig van Keltische en Paganistische folklore. De mensen geloofden dat bomen de huizen waren van de goden; waneer er voor een gunst werd gevraagd moest men stam aanraken. Als je een gunst had gekregen, moest je op de boom kloppen als een teken van dank.

Een spiegel breken

Bijgeloof: Als je een speigel breekt, heb je 7 jaar ongeluk.
Oorsprong: De glazen spiegel werd magisch beschouwd, toen het in Europa werd verhandeld in de middeleeuwen. Mensen begonnen te geloven dat hun reflectie hun ziel was. Daarom, als je de spiegel zou breken, zou het natuurlijk je ziel kwaad doen. Waarom 7 jaar ongeluk? In het oude Rome, waar ze gepolijst metaal als spiegels gebruikten, geloofden ze dat het leven elke 7 jaar werd vernieuwd. Aangezien een spiegel een slechte gezondheid voorsteld, werd aangenomen dat het lichaam 7 jaar nodig had om te herstellen.

Vrijdag de 13e

Bijgeloof: Deze dag is de ongeluksdag
Oorsprong: In de christelijke wereld wordt verwezen naar de dood van Jezus, maar ook hiervoor zijn er sporen in de Germaanse mythologie. Vrijdag is Freya's dag, de dag van de godin van de liefde, de vrouw van Odin en de moeder van Balder (equivalent met Venus, vandaar Vendredi). Volgens een legende beschouwden de eerste christenen haar als een heks en werd zij verbannen naar een berg, waar ze elke vrijdag vergaderde met elf heksen en de duivel (samen dertien dus). Vaak werd dan ook gezegd dat de heksensabbat op een vrijdag valt. Alhoewel de vrijdag op zich geen funeste betekenis heeft in de christelijke liturgie, werden in de Middeleeuwen de meeste onaangename gebeurtenissen uit de gewijde geschiedenis op die dag gesitueerd: de verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs, de moord van Abel door CaÔn, de plagen van Egypte, de moord op de Onnozele Kinderen enz. Om het bijgeloof te bestrijden, bestaan er al sinds de negentiende eeuw Vrijdag 13-clubs, die op deze dag banketten houden, liefst met zijn dertienen, als het kan met dertien gangen, en om helemaal goed af te zijn betreden de leden het gebouw met openstaande paraplu's, gaan ze onder een ladder door en breken ze nog wat spiegels. Ook skeptici en andere vrijgevochten geesten houden die dag demonstraties van hun afkeer voor oud en modern bijgeloof.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies


Copyright 2002-2018