» Thee en andere brouwsels

Wat is dit?

De Basis:
Gebruik altijd porselein of glas, noot metaal of plastic, want veel kruiden reageren daarop, wat de smaak beÔnvloed. Gebruik altijd schoon materiaal. Er werd weleens gezegd dat je een theepot nooit echt schoon mag maken, aangezien dat de smaak van de thee verandert. En dat doet het inderdaad: het stelt je in de gelegenheid de oude tannine en andere extracten die in het aardewerk zijn blijven zitten opnieuw te proefen. G……N GOEDE ZAAK !
Zorg dat je ketel schoon is, vooral als je water veel kalk bevat of veel chemicaliŽn. Vul je ketel met niet meer water dan je nodig hebt-dat bespaart zowel water als gas of electra-en kook alleen vers water; Laat het eerder gekookte water niet nog een keer koken.

Als je kunt, maak je thee dan met gefiltreerd of bronwater. Op plaatsen waarvan je weet dat er weinig luchtverontreiniging optreedt, is regenwater ideaal. Voor magische brouwsels krijg je het beste resultaat met regenwater dat je opvangt en in een heldere pot blootstelt aan het licht van de volle maan.

Maak je thee vlak voordat je hem wilt drinken en zeef hem zodra de kruiden genoeg tijd hebben gehad om te trekken, zelfs als je nog een tweede kop wilt. Hoe langer de kruiden in het water blijven, des te meer komt de bitterheid naar buiten. Meng je thee van tevoren, bewaar die dan in een luchtdichte bus op een koele donkere plaats, en gooi wat je niet gebruikt hebt naar een paar maanden weg. Geen enkel aftreksel mag langer dan 12 minuten hebben staan trekken. Als het daarna nog niet sterk genoeg is, doe er dan de volgende keer meer kruiden in.
Koude thee moet afgedekt in de koelkast staan, anders neeemt hij de smaken aan of geeft hij de zijne af aan andere dingen(vooral aan melk).

De meeste kruidenthee is niet bedoeld om vaker te drinken dan driemaal daags. Je kunt ook van iets goeds te veel krijgen! In een ideale wereld zou de rest van je dagelijkse vloeistofopname bestaan uit water. Kruidenthee hoort niet kokend gedronken te worden, maar warm en langzaam genipt te worden. Ben je erg dorstig, drink dan een glas water terwijl je wacht tot je thee is afgekoeld.

Neem als het even kan de tijd om je thee te zetten en te drinken; je zult merken dat dit zowel de smaak als het effect en goede komt. Snuif ook op je gemak de geur op. Kijk maar naar de Japanners, die beroemd zijn om hun theerituelen: heel kalmpjes aan.

De volgende mengsels zijn voor ťťn persoon en bedoeld om er 1/4 liter kokend water op te gieten. Tenzij anders vermeld, dien je de thee 10 minuten te laten staan voordat je hem zeeft. Niet roeren, want dat kneust de kruiden. Uiteraard kun je de hoeveelheid water of de trektijd aanpassen aan je eigen smaak. Als je van zoete thee houdt, doe er dan na het zeven wat honing bij, gťťn suiker.


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies


Copyright 2002-2018