» Sabbats

Wat is dit?

Sabbats

Winterzonnewende (21 december)
Wicca's vieren de wedergeboorte van de zon tijdens de Winterzonnewende. Die markkeert de periode dat de uren van duisternis op hun hoogtepunt zijn en het daglicht minimaal is. Het is echter ook een keerpunt: na deze dag gaan de dagen weer lengen.

Imbolc (2 februari)
Met Imbolc word het herstel van de Godin gevierd nadat ze het leven heeft geschonken aan de zon met de Winterzonnewende. Dit is het seizoen dat de ooien melk gaan geven (Imbolc betekent "melken"), net als de Godin, die haar pasgeboren zoon/zon voedt. De Godin word als brengster van vruchtbaarheid geŽerd.

Lente-Equinox (21 maart)
In deze tijd van het jaar zijn er evenveel uren licht als donker, maar het licht begint te winnen en dus de lente begint. Met Imbolc was de zon nog een baby; nu is hij een jongeman die klaar is voor het man-zijn.

Beltane (30 april)
Dit Keltische vuurfeest wordt misschien wel het meest in verband gebracht met vruchtbaarheid en inspiratie. Dit is het momment waarop de jonge God paart met de Godin van het land, in een heilige verbintenis die de vruchten van de aarde voortbrengt.

Zomerzonnewende (21 juni)
Dit is een viering van de langste dag, wanneer de krachten van het licht op hun sterkst zijn. Dit feest is echter ook soorspekt met droefheid, omdat vanaf nu het aantal uren duisternis zal toenemen. De zon is nu een man van middelbare leeftijd, een machtige krijger die zojuist zijn piek heeft bereikt.

Lugnasadh (1 augustus)
Lugnasadh markeert de tijd dat het gewas rijpt en spoedig zal worden geoogt. Het fruit zwelt aan de bomen en het land glijdt al bijna weg in de rijkdom van de herfst. Het einde van de heerschappij van de zonnegod is nabij.

Herfstequinox (21 september)
Dit is het hoogtepunt van het oogstseizoen, een periode waarin dag en nacht, donker en licht, gelijk zijn. In mensenleven verantwoord Herfstequinox de volwassenheid, de rust na gedane arbeid. Het is de rustperiode van het jaar: de oogst is binnengehaald en de lange duisternis ligt in het verschiet.

Samhain (31 oktober)
In de Keltische wereld markeerd Samhain het einde van een jaar en het begin van een tijd van zaken regelen, ter voorbereiding op de periode van duisternis en vernieuwing die eraan komt. De sluier tussen de werelden is het dunst op deze dag.[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies


Copyright 2002-2018