» Aromatherapie recepten

Wat is dit?

Aromatherapie en je Lichaam


Eigenlijk gaat er in een mensenleven geen dag voorbij waarop geen essentiŽle olie gebruikt zou kunnen worden. Tijdens de sopbeurt van de badkamer,bij de bereiding van de sla, op de pijnlijk geschaafde knie,tijdens het ontspannende uurtje voor het slapengaan, voor het gevreesde praktijkexamen en op de door de zon verbrande rug... Wat kunt u ervoor gebruiken? Inderdaad: essentiŽle olie. Maar dan wel de goede olie, in de juiste dosering

Op deze pagina vindt u op alfabetische volgorde een bonte rij van uit het leven gegrepen ongemakken en situaties.


Adem
Bij een slechte adem een glas water drinken waaraan 5 druppels pepermunt hydrolaat zijn toegevoegd.

Acne
Regelmatig een klei masker aanbrengen : ťťn eetlepel leipoeder met 2 eetlepels biogarde en 1 druppel van een hierboven staande olie met elkaar mengen tot een smeuÔg papje. Pure aloŽ vera-gel aanbrengen, eventueel gemengd met ťťn van de bovenstaande oliŽn. Gebruik als gezichtscrŤme de basiscreme, gemengd met 5 druppels van ťťn van bovenstaande oliŽn.

Aften
De aften aanstippen met een in pure lavendel gedrenkt wattenstaafje.

After-lunch-dip
Verdampen in een aromalampje: 3 druppels hysop en 3 druppels citroen.

After-sun
Meng 30 ml basisgezichtscreme, -olie of -bodymilk met 10 druppels lavendel en 5 druppels ylang-ylang of aloŽ vera-gel in een dikke laag op de huid aanbrengen en hierover een natte koude doek

Antirook
Antirook in een aromalampje vermindert de rookbehoefte en verdrijft de sigarettenlucht.

Autorijden
Verdamp Automix op een aromasteen om de chauffeur wakker en alert te houden en een frisse geur in de auto te verspreiden.

Bedplassen
Buik en voetzolen 's morgens en 's avonds insmeren met: 100 ml basis massageolie, 15 druppels cipres en 15 druppels mandarijn

Blauwe plekken
AloŽ veragel gemengd met een paar druppels cypres erop aanbrengen. Arnica maceraat Of helicryse zijn eveneens probate middelen.

Brandwonden
Eerst de wond enkele minuten onder koud stromend water houden. Dan aloŽ veragel of lavendel er op aanbrengen. Bij ernstige brandwonden naar de dokter!

Bronchitis
Verdamp eucalyptus. Maak een massageolie van 50 ml massageolie neutraal, 20 druppels niaouli, 10 druppels mirte en 5 druppels citroen. Smeer hiermee de rug en het borstgebied in.

Buikpijn
Masseer de buik met het volgende mengsel : 50 ml massageolie neutraal, 5 druppels anijs, 5 druppels munt, 5 druppels basilicum, 10 druppels venkel.

Cellulites
(sinaasappelhuid) Neem regelmatig een had en een massage Badolie: 50 ml badolie neutraal, 15 druppels sinaasappel, 10 druppels scharlei massageolie 50 ml massageolie neutraal, 15 druppels sinaasappel, 10 druppels scharlei

Depressie
Verdamp ťťn van de volgende oliŽn: anijs, bergamot, den, sinaasappel, mandarijn, neroli, scharlei, lavendel,jasmijn, roos, of ylang-ylang

Eczeem
Rijkelijk insmeren met aloŽ vera-gel. Massageolie met ťťn van de volgende oliŽn: geranium, lavendel, patchouli of vetiver. Aan 50 ml massageolie neutraal en 5 tot 10 druppels van ťťn van de genoemde essentiŽle oliŽn toevoegen. Bij nat eczeem eerst alleen aloŽ vera-gel.

Examenvrees
Neem voor het examen een bad met 2 druppels lavendel en 2 druppels basilicum in 10 ml massageolie neutraal. Zorg tijdens het examen voor een zakdoek met een paar druppels basilicum. Van tijd tot tijd inhaleren.

Gespleten haarpunten
10 Druppels sandelhout-oost en 10 druppels ylang-ylang toevoegen aan 30 ml kokosolie

Gesprongen lippen
De AloŽ vera stick beschermt niet alleen bij koud weer, maar biedt ook protectie tegen de zon (beschermingsfactor 5). Daarnaast verzacht en bespoedigt de lipbalsem de genezing van droge en gesprongen lippen.

Griep
Verdamp een paar druppels van eucalyptus en ravensara, en/of neem elke dag een bad van 2 druppels mirte,2 druppels den, 2 druppels citroen toegevoegd aan 10 ml basis badolie neutraal.

Haargroei
bevorderend 8 Druppels Bay St Thomas en 2 druppels rozemarijn toevoegen aan 30 ml basisolie.

Haaruitval
3 Druppels salie en 6 druppels scharlei toevoegen aan 30 ml basisolie.

Hart (beklemming)
Masseer de hartstreek met ťťn van de volgende mengsels : 50 ml massageolie neutraal met 5 druppels roos en 5 druppels mirre of met 15 druppels den en 2 druppels ylang-ylang Of met 5 druppels neroli,3 druppels petitgrain en 1 druppel geranium.

Hoest
Zie bronchitis.

Hoge bloeddruk
Maak een badolie van 10 ml badolie neutraal, 5 druppels lavendel en 2 druppels ylang-ylang.

Hoofdluis
We hebben een kant en klaar mengsel voor het bestrijden van hoofdluis Hierin zijn essentiŽle oliŽn van geranium, lavendel, rozemarijn en eucalyptus verwerkt.
Deze oliŽn gemengd in een speciale verhouding hebben een zeer sterke werking. De Antihoofdluis is verkrijgbaar in 5 ml en 10 ml. Ook te gebruiken met shampoo neutraal

Hoofdpijn
Lavendel of pepermunt worden het meest gebruikt: met een paar druppels de slapen en rondom het hoofd masseren. Bij spanningshoofdpijn vanuit de nek: 5 druppels marjolein in 5 ml massageolie neutraal Masseer met dit mengsel nek, voorhoofd, slapen en oren.

Insectenbeten
AloŽ veragel met een paar druppels lavendel of tea tree op de beten wrijven.

Keelpijn
Gorgelen met deze oplossing helpt: 2 druppels tea tree in een glas water

Menstruatie pijn
Maak een massage- of badolie van 10 ml massageolie of badolie neutraal, 5 druppels cypres, 3 druppels scharlei en 2 druppels sinaasappel. Of: aan warm water 2 druppels roomse kamille toevoegen. Hiermee een handdoekje doordrenken, uitwringen en op de pijnplek leggen. Deze handeling meerdere keren herhalen.

Nekpijn
Masseer de nek met: 50 ml neutraal, 20 druppels basilicum en 20 druppels marjolein.

Oorpijn
Een mengsel van 50 ml St. Janskruidolie, 25 druppels lavendel en 25 druppels geranium op lichaamstemperatuur brengen en in het oor druppelen.

Oververmoeidheid
Neem een bad met 10 ml badolie neutraal, 3 druppels mirte en 3 druppels citroen en/of verdamp een paar druppels rozemarijn en verveine. Of citroen en hysop.

Puistjes
Aanstippen met pure lavendel, citroen of tea tree

Reuma
Lavendel door een massage- of badolie is altijd goed. Een andere mogelijkheid is een massage- of badolie van 50 ml basisolie, 5 druppels berk, 10 druppels citroen, 3 druppels jeneverbes en 4 druppels rozemarijn.

Roos
5 Druppels patchouli en 5 druppels lavendel toevoegen aan 30 ml basisolie

Rugpijn
Tijdens massages gebruik je de volgende massageolie 50 ml neutraal, 15 druppels lavendel en 15 druppels geranium.

Slapeloosheid
Een paar druppels lavendel op het hoofdkussen. AIs je echt als een roos wilt slapen: aan een flesje van 5 ml lavendel 5 druppels roos toevoegen. Wie lavendel niet lekker vindt, kan het vervangen door mandarijn, neroli of melisse.

Sollicitatiegesprek
Dit recept geeft zelfvertrouwen: 50 ml neutraal, 5 druppels engelwortel en 5 druppels roos. Masseer hiermee de buik en de voetzolen.

Verkoudheid
Stoom of verdamp de olie van eucalyptus of niaouli.

Wondjes
Dit recept is voor kleine wondjes en krasjes die iedereen wel eens op loopt. Het is een spray die bacterien bestrijd, en ook gebruikt kan worden on de lucht te verfrissen. 16 druppels tea tree olie, 8 druppels Eucalyptus olie, 16 druppels lemon olie, 45mL distilled water. Doe de ingredienten bij elkaar in een spray flesje. Voor elk gebruik goed schudden[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies


Copyright 2002-2018